Kontakt os for en vurdering af om du har have ret til erstatning

Ingen erstatning til kræftramte pårørende

Beskæftigelsesministeren afviser at hjælpe kvinder, der har fået lungehindekræft, som følge af at de har boet sammen med asbestarbejdere.

Pårørende må kigge langt efter erstatning

Kræftens Bekæmpelse har tidligere forsøgt at få arbejdsskadesystemet ændret, så kvinder der har fået lungehindekræft, fordi de har boet sammen med asbestarbejdere, kan få erstatning, men nu har Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen atter afvist at hjælpe kvinderne.

Han udtaler til DR Nordjylland;

– Systemet er meget fintmasket. Arbejdsmarkedets parter er inde over, og der er lovgivning på området. Systemet er målrettet dem, der kommer til skade på en arbejdsplads.

I Kræftens Bekæmpelse er man skuffede over udmeldingen og afdelingschef Laila Walther forklarer til DR Nordjylland, at der i andre lande er fundet løsninger som for eksempel oprettelse af fonde.

Fonde hjælper andre tilskadekomne

Netop fonde er en løsning, som allerede anvendes i Danmark i visse andre tilfælde

I Danmark er der allerede tilfælde, hvor der er fonde, der går ind og hjælper tilskadekomne. Det gælder for eksempel, hvis man bliver påkørt af en flugtbilist og pådrager sig en skade som følge deraf, eller hvis man bliver bidt af en hund og det ikke er muligt at lokalisere hundens ejer.

Hvis der kan påvises en sammenhæng mellem kvindernes lungehindekræft og det faktum, at de har boet under samme tag som asbestarbejdere, og det er der jo meget, der tyder på, at der kan, så synes jeg, man skylder kvinderne at finde en løsning. Der er tale om en meget alvorlig sygdom, som de i så fald helt uforvarende er blevet udsat for, blot fordi en af deres nære pårørende har arbejdet med et bestemt produkt.

Undersøgelser bestyrker mistanken

Et forskningshold på Aalborg Universitetshospital har nu undersøgt i alt 45 nordjyske kvinder med lungehindekræft. Ifølge undersøgelsen har 51 procent af kvinderne fået lungehindekræft, fordi deres nære familiemedlemmer, for eksempel fædre, brødre eller ægtemænd, er kommet hjem med asbest på arbejdstøjet.

En af vejlederne på projektet, Ulla Møller Weinreich, forklarer til DR Nordjylland;

– De her data bestyrker vores hypotese. Der er ikke så meget tvivl. Der ER en sammenhæng.

I forbindelse med undersøgelsen er det tidligere blevet beskrevet, hvordan kvinderne eksempelvis har rystet det støvede arbejdstøj, inden de har smidt det i vaskemaskinen og derved er det farlige asbeststøv blevet hvirvlet rundt i hjemmet.

I Danmark blev der indført et forbud mod asbest i 1986, men da der kan gå op mod 40 år, fra man har været udsat for asbest, til man udvikler lungehindekræft, kommer der fortsat flere asbestofre til.

Vil du vide mere?