Nogen oplever bivirkninger ved HPV vaccinen og de kan have krav på erstatning

Bivirkninger ved HPV vaccine og erstatning

Debatten om HPV vaccinen er på ny blusset op. Det sker efter, at Sundhedsstyrelsen i starten af august måned valgte at ændre vaccinationsprogrammet for HPV vaccinen.

Ændringer af vaccinationsprogrammet for HPV vaccinen

Ændringen betyder, at piger fremadrettet kan nøjes med to stik fremfor tre, og den sker som konsekvens af, at nye videnskabelige studier har vist, at antistofniveauet efter to stik med et halvt års mellemrum for piger mellem 9 og 13 år, er ligeså godt som de tre stik, det tidligere program indeholdt.

Ændringen er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur og den er trådt i kraft per 6. august i år.

Erstatning for bivirkninger ved HPV vaccine

Sammen med debatten om HPV vaccinen hører også debatten om bivirkninger ved vaccinen.

Hvis man ser på det høje antal piger, der vaccineres, er der heldigvis tale om ganske få, der oplever alvorlige bivirkninger ved HPV vaccinen, men det gør naturligvis ikke sagen mindre alvorlig for de piger, der oplever bivirkningerne.

Hvis du har oplevet bivirkninger ved HPV vaccinen, kan du melde det til patienterstatningen, der efterfølgende vurderer, om du har krav på erstatning.

Hvis du ønsker juridisk rådgivning i forbindelse med bivirkninger ved HPV vaccinen, ser vi gerne nærmere på din sag hos ERSTATNINGSGRUPPEN. Bestil en gratis sagsgennemgang her.

Det nye HPV vaccinationsprogram

HPV vaccinen har siden 1. januar 2009 været en del af børnevaccinationsprogrammet. Det vil den fortsat være, ligesom der heller ikke er ændringer i den anvendte HPV vaccine.

Ændringerne relaterer sig til, hvordan vaccinen gives;

  • Fremadrettet kan piger, der får det første stik, før de fylder 14 år, nøjes med to stik, såfremt der går mindst 6 måneder mellem det første og det andet stik
  • Hvis man starter vaccinationsprogrammet, efter man fylder 14 år, anbefales det fortsat at få tre stik
  • Piger, der er startet på vaccinationsprogrammet inden ændringerne, og har fået det andet stik mindre end 6 måneder efter første stik, anbefales fortsat at få det tredje stik.

Det anbefales, at vaccinationerne er afsluttet indenfor et år, uanset hvilket vaccinationsprogram man følger.

Vil du vide mere?