Cykelhjelmen mindsker skader ved trafikulykker

Cykelhjelmen mindsker skader ved trafikulykker

Der har løbende været kørt kampagner for at få flere, især børn, til at bruge cykelhjelm, og det lader til at have virket, for antallet af børn, der bruger cykelhjelm er steget. Dog kniber det fortsat med de ældste.

Hovedskader blandt børn

Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden gennemførte en trafiktælling i 28 byer i 2015. Her blev brugen af cykelhjelm blandt børn på skolevejene undersøgt, og det gav følgende resultat:

  • 6 – 9-årige: 89 % (i 2014 var tallet 88 %)
  • 10 – 12-årige: 69 % (i 2014 var tallet 64 %)
  • 12 – 16-årige: 35 % (i 2014 var tallet 31 %)
  • Alle børn på skoleveje: 64 % (i 2014 var tallet 60 %)

Af undersøgelsen kan man se, at flere børn er begyndt at bruge cykelhjelm, men der er markant forskel på brugen, når man sammenholder det med børnenes alder.

Når børnene bliver omkring 10 år gamle, begynder de i højere grad at cykle på egen hånd til for eksempel skole, kammarater og sport. Desværre er det også i den alder, at mange af dem vælger at droppe cykelhjelmen, og det afspejler sig i statistikken over hoved- og nakkeskader, der sker i forbindelse med trafikulykker, hvor cyklister er impliceret:

Hoved og nakkeskader i forbindelse med cyklistulykke, 2011 – 2014:

  • 0 – 6 år: 779 (dvs. i gennemsnit ca. 111 hoved- og nakkeskader pr. årgang).
  • 7 – 14 år: 1515 (dvs. i gennemsnit ca. 189 hoved- og nakkeskader pr. årgang).
  • 15 – 17 år: 880 (dvs. i gennemsnit ca. 293 hoved- og nakkeskader pr. årgang).

(Kilde: Danmarks Statistik)

Forældrene er rollemodeller

– Tidligere undersøgelser har vist, at når forældrene stiller klare krav og laver regler om, hvordan de forventer at deres børn skal opføre sig i trafikken, så gør børnene det i højere grad end de ellers ville. Så selv om børnene laver himmelvendte øjne og brokker sig højlydt, så nytter det noget at stå fast og stille krav om, at de skal køre med cykelhjelm, siger Dorte McGugan Pedersen der er udviklingschef i TrygFonden.

Hos ERSTATNINGSGRUPPEN har vi desværre set flere eksempler på, hvad galt det kan gå, hvis uheldet er ude.

– Jeg vil råde både store og små til at huske hjelmen, inden de begiver sig ud på cyklen. Det er så lidt, der skal til for at minimere risikoen for alvorlige ulykker betydeligt. Af samme grund kører jeg altid selv med cykelhjelm, lyder det fra advokat Maria Ulf Hansen.

Vil du vide mere?

Erstatning gennem DFIM

Erstatning uden kommunal afklaring af arbejdsevne

Tilbage i juni 2019 kom vores klient ud for en trafikulykke på vej hjem fra arbejde. Klienten tog hurtigt efter ulykken fat i Erstatningsgruppen, for at få rådgivning om muligheder og rettigheder i det videre erstatnings- og sygdomsforløb.