Hvad alder betyder for erstatning

Jo ældre, jo mindre erstatning

Folk har mulighed for at blive på arbejdsmarkedet, efter de er fyldt 70 år, men hvordan står man egentlig stillet, hvis man kommer til skade i en høj alder og for eksempel mister noget af erhvervsevnen?

Erstatningen nedsættes til det fyldte 69. år

Erstatningsbeløb falder med 1 procent for hvert år efter den skadelidte er fyldt 29 år, og med yderligere 2 procent for hvert år, efter den skadelidte er fyldt 54 år. Det sker i overensstemmelse med erstatningsansvarsloven, der samtidig fastslår, at erstatningen ikke nedsættes yderligere, efter det det fyldte 69. år.

I kroner og ører betyder det, at

  • En person under 30 år med en årsløn på 420.000, der kommer til skade i for eksempel trafikken, og efterfølgende får konstateret et erhvervsevnetab på 15 procent, får tildelt et erstatningsbeløb på 630.000 kroner
  • Hvis personen til gengæld havde været 65 år, ville erstatningsbeløbet være 264.600 kroner.
  • Til sammenligning havde erstatningsbeløbet for en 75-årig været 189.000 kroner.

Forskellen på at komme til skade som 65-årig og 75-årig er altså 75.600 kroner.

Fortsat tilknytning til arbejdsmarkedet

– Hvis tendensen er, at man skal blive længere tid på arbejdsmarkedet, kan man stille spørgsmålstegn ved det rimelige i, at erstatningsbeløbet reduceres allerede fra det fyldte 29. år, nu hvor der vil være endnu længere tid, til man rammer pensionsalderen, fortæller advokat Malene Juhl fra ERSTATNINGSGRUPPEN og fortsætter – Noget andet er, at det nok med årene bliver almindeligt, at folk fortsætter udover de 67 år.

Der er set eksempler på, at personer, som er kommet til skade tæt på den traditionelle pensionsalder, har haft svært at bevise, at de havde påtænkt at blive på arbejdsmarkedet, også efter den ”normale” pensionsalder. Det har i værste fald kunnet påvirke deres erstatning, fortæller advokat Malene Juhl fra ERSTATNINGSGRUPPEN.

– Forhåbentlig bliver det lettere fremover, fordi der ikke vil være den samme forventning til, at man per automatik stopper på arbejdsmarkedet, blot fordi man har nået folkepensionsalderen, siger hun.

Vil du vide mere?

Få advokathjælp til erstatning for hundebid

Sådan får du erstatning for hundebid

Vores firbenede venner er som oftest søde, men uheldet kan være ude. Er du blevet bidt af en hund (eller væltet omkuld af en hund eller har hunden på anden vis forårsaget skade) skal du være opmærksom på, at det kan være muligt at få erstatning.