Få juridisk bistand til erstatning

Forsikring: Ikke nødvendigt at oplyse om familiens arvelige sygdomme

I dag må forsikringsselskaber og pensionsselskaber gerne spørge ind til familiens arvelige sygdomme, men alt tyder på, at det snart får en ende.

Lovforslag har gode odds for at blive vedtaget

Onsdag i sidste uge fremlagde justitsminister Søren Pind et lovforslag, der vil fratage forsikrings- og pensionsselskaber muligheden for at spørge ind til, hvilke sygdomme dine nære familiemedlemmer har haft. Det skriver finans.dk.

Hvis lovforslaget bliver vedtaget, vil loven træde i kraft d. 1. juli 2016. Umiddelbart har forslaget bred opbakning i Folketinget, da det udover Venstre også støttes af Socialdemokratiet. Radikale Venstre, Alternativet og Enhedslisten har ikke drøftet lovforslaget i deres respektive folketingsgrupper, men de tre partiers retsordførere synes, det er en god idé med lovforslaget. Til sammen sidder de fem partier på over 60 procent af mandaterne i Folketinget.

For og imod forslaget

Brancheorganisationen Forsikring & Pension er modstandere af lovforslaget, da de mener, at konsekvensen vil blive, at nogle kunder ikke vil have mulighed for at købe de forsikringer, de ønsker.

– Det er det individuelle marked, vi er mest bekymrede for. Det kan blive dyrere og muligvis umuligt at opnå forsikringer med meget store dækninger, og det er der nogle grupper i befolkningen, der har behov for, siger vicedirektør i Forsikring & Pension, Carsten Andersen, til finans.dk.

Mette Reismann fra Socialdemokratiet, der bakker op om lovforslaget, har en anderledes indgangsvinkel. Hun siger til Finans.dk;

– Lovforslaget er en beskyttelse af forsikringstagerne, og derfor støtter vi det.

Hos Erstatningsgruppen bakker vi også op om forslaget.

– Folk bør betragtes som individer, så derfor kan vi kun bakke op om, at man kigger på den enkelte fremfor den enkeltes familie, siger Erstatningsgruppen og tilføjer:

– Forsikringsbranchen er indrettet således, at forsikringsselskaberne tager en risiko og vurderer, hvad den risiko skal koste den enkelte forsikringstager. Hvis der indhentes oplysninger, der rækker langt udover det enkelte individ, er risikoen for forsikringsselskaberne efterhånden minimal – og når alt kommer til alt, er det jo dét, de får deres betaling for.

Lovforslaget er sat på dagsordenen til førstebehandling d. 15. april 2016.

Opdatering:

Lovforslaget er efterfølgende blevet vedtaget, og er trådt i kraft 1. juli 2016. Dette betyder, at det i dag fremgår af Lov om forsikringsaftaler og lov om tilsyn med firmapensionskasser, at det er forbudt at indhente og modtage oplysninger om en persons arveanlæg og risiko for at udvikle eller pådrage sig sygdomme, herunder kræve undersøgelser, som er nødvendige for at tilvejebringe sådanne oplysninger.

Vil du vide mere?

Få advokathjælp til erstatning for hundebid

Sådan får du erstatning for hundebid

Vores firbenede venner er som oftest søde, men uheldet kan være ude. Er du blevet bidt af en hund (eller væltet omkuld af en hund eller har hunden på anden vis forårsaget skade) skal du være opmærksom på, at det kan være muligt at få erstatning.