Brug reflekser, pangfarvet tøj og lygter for at øge din synlighed og sikkerhed i trafikken.

Bliv set i trafikken og minimer trafikulykker

Hvis du som fodgænger eller cyklist bærer refleks, nedsætter du risikoen for at blive overset af en bilist med op til 85 procent, men reflekser er ikke det eneste middel til at øge din synlighed og dermed minimere risikoen for trafikulykker.

Husk reflekser, lygter og pangfarvet tøj

Ifølge en undersøgelse fra Epinion, foretaget for Codan Forsikring og Børneulykkesfonden i 2018, bærer 57 procent af de voksne danskere ikke refleks, når de færdes i trafikken. For børnenes vedkommende er tallet 28 procent. Det er mange, når tal fra Trygg Trafik i Norge viser, at en bilist, der kører med 50 kilometer i timen med nærlyset tændt, kun har 10 sekunder til at opdage dig, hvis du har en godkendt refleks på – og blot to sekunder, hvis du ikke bærer refleks.

Undersøgelser fra Trygg Trafik i Norge viser desuden, at du, med en godkendt refleks på tøjet, bliver synlig på 140 meters afstand, hvis bilen har nærlyset tændt, og din risiko for at blive ramt af en bil i mørket reduceres med 85 procent.

Når du cykler efter mørkets frembrud, skal du endvidere huske cykellygtene. Udover at være lovpligtige spiller lygterne også en stor rolle for din synlighed og dermed i sidste ende din sikkerhed.

Mens reflekser og lys øger sikkerheden, når det er mørkt, er pangfarver med til at gøre dig synlig i trafikken i dagslys. Forskning fra Aalborg Universitet og TrygFonden viser således, at du som cyklist kan nedsætte risikoen for at blive kørt ned i trafikken med 48 procent, hvis du iklæder dig en pangfarvet jakke.

Bliv set i trafikken og minimer trafikulykker

I Trygfondens ”Bliv Set i trafikken”-projekt er målet færre dræbte og tilskadekomne i trafikken. Midlet er netop:

  • Reflekser
  • Pangfarvet tøj
  • Lygter

– I Erstatningsgruppen behandler vi hvert år et stort antal sager for folk, der har været involveret i trafikulykker, herunder cyklister, fodgængere og motionister som er kommet til skade. Vi ved derfor, hvor galt det desværre kan gå. Når vi læser de ovenstående undersøgelser, og kan se, at det heldigvis er relativt simpelt at minimere risikoen for påkørsler, vil vi selvfølgelig gerne opfordre til, at vi alle husker de tre gode råd til at blive set i trafikken og derved passe på os selv og hinanden i trafikken, siger advokat Maria Ulf Hansen.

Vil du vide mere?

Erstatning gennem DFIM

Erstatning uden kommunal afklaring af arbejdsevne

Tilbage i juni 2019 kom vores klient ud for en trafikulykke på vej hjem fra arbejde. Klienten tog hurtigt efter ulykken fat i Erstatningsgruppen, for at få rådgivning om muligheder og rettigheder i det videre erstatnings- og sygdomsforløb.