Det skal du være opb på ved trafikulykke i udlandet

Tager du bilen på skiferie? Det skal du være opmærksom på

Vinterferien nærmer sig hastigt, og for mange er det lig med skiferie. En del vælger at tage turen i bil og hvis du er en af dem, er der et par ting, du med fordel kan sætte dig ind i hjemmefra.

Reglerne for vinterdæk

I Danmark er det ikke lovpligtigt at køre med vinterdæk, men sådan er det langt fra alle steder.

I Sverige skal der for eksempel være vinterdæk på bilen mellem den 1. december og den 31. marts, hvis temperaturen er omkring frysepunktet eller derunder, hvis vejene er våde eller der ligger sne og is på vejene

I Norge er det ikke lovpligtigt med vinterdæk. Til gengæld skal man benytte snekæder, hvis man kører på sommerdæk og der er sne eller is på vejene

I Tyskland gælder det, at der skal være vinterdæk på bilen, når der er sne, sjap og is på vejene

Ovenstående er blot eksempler. Der er mange andre lande, hvor der også gælder særlige regler for kørsel i vinterføre. Husk derfor at sætte dig ind i de lokale regler, hvis du vælger at tage turen til skisportsstedet i bil.

Andre lande, andre regler

Hvis uheldet er ude, og du bliver impliceret i en trafikulykke på vej til eller fra skiferien, skal du være opmærksom på, at det er reglerne i det pågældende land, der gælder. I Danmark skelner man for eksempel ikke mellem, hvem der bærer skylden for en trafikulykke, når det kommer til erstatning for personskade, men det gør man flere steder i udlandet.

Hvis du er impliceret i en trafikulykke, er det vigtigt, at du får samlet flest mulige oplysninger sammen, for eksempel modpartens navn, kontaktoplysninger, forsikringsselskab, bilens mærke og registreringsnummer samt kontaktoplysninger på eventuelle vidner. Hvis du i fællesskab med modparten kan blive enig om, hvad der skete, er det desuden en god idé at få det skrevet ned med det samme og få modparten til at skrive under på det.

Ved bilrejser i udlandet bør du medbringe bilens originale registreringsattest, og hvis du har tegnet en kaskoforsikring på din bil desuden ”Det Røde Kort”, som giver adgang til vejhjælp i udlandet.

5 gode råd ved kør-selv-skiferie

ERSTATNINGSGRUPPEN har fem gode råd ved kør-selv-ferie;

  1. Undersøg reglerne for vinterdæk i de lande du kører igennem, inden du kører på ferie
  2. Husk bilens originale registreringsattest og evt. ”Det Røde Kort”. I tilfælde af at du kommer til skade på turen, enten i en trafikulykke eller på pisterne, gælder desuden
  3. Saml flest mulige oplysninger sammen om modparten, dennes forsikringsselskab, vidner osv.
  4. Få lægejournalen med hjem. Den vil være til stor hjælp i en eventuel erstatningssag
  5. Anmeld skaden korrekt. Efter hjemkomsten skal du anmelde skaden de rette steder. Vær præcis i beskrivelsen og kontakt eventuelt en advokat eller DFIM, hvis du er i tvivl om, hvordan du anmelder skaden korrekt

Vil du vide mere?

Erstatning gennem DFIM

Erstatning uden kommunal afklaring af arbejdsevne

Tilbage i juni 2019 kom vores klient ud for en trafikulykke på vej hjem fra arbejde. Klienten tog hurtigt efter ulykken fat i Erstatningsgruppen, for at få rådgivning om muligheder og rettigheder i det videre erstatnings- og sygdomsforløb.