Vinterferien står for døren, og hvis du tager bilen til udlandet, gør du klogt i at læse med her.
Hvordan er reglerne for vinterdæk?
Det er ikke lovpligtigt at køre med vinterdæk i Danmark, men i flere af vores nabolande forholder det sig anderledes.
I Sverige skal der være vinterdæk på bilen mellem den 1. december og den 31. marts, hvis temperaturen er omkring frysepunktet eller derunder, hvis vejene er våde eller der ligger sne og is på vejene
I Norge er det ikke lovpligtigt med vinterdæk. Til gengæld skal du benytte snekæder, hvis du kører på sommerdæk og der er sne eller is på vejene
I Tyskland er det lovpligtigt at have vinterdæk eller helårsdæk på bilen, når det er vintervejr. Der er i øvrigt lige kommet nye regler, hvilket betyder, at vinterdæk der er produceret fra 1. januar 2018 skal være mærket med et bjerg- og snefnugsymbol for at blive anerkendt som vinterdæk i Tyskland. For dæk produceret senest 31. december 2017 gælder en overgangsordning frem til udgangen af september 2024. Overgangsordningen betyder, at dækkene skal være mærket med M+S eller et bjerg- og snefnugssymbol eller begge dele.
Hvis du tager bilen på vinterferie i udlandet, skal du huske at sætte dig ind i reglerne på din destination samt de lande du eventuelt måtte køre igennem undervejs. Husk også at medbringe bilens originale registreringsattest, og hvis du har tegnet en kaskoforsikring på din bil desuden ”Det Røde Kort”, som giver adgang til vejhjælp i udlandet.
Husk flest mulige oplysninger hvis du kører galt
Hvis du bliver impliceret i en trafikulykke på vej til eller fra vinterferien, skal du være opmærksom på, at det er reglerne i det pågældende land, der gælder. I Danmark skelner man for eksempel ikke mellem, hvem der bærer skylden for en trafikulykke, når det kommer til erstatning for personskade, men flere steder i udlandet, er der andre regler.
Hvis du er impliceret i en trafikulykke, er det vigtigt, at du får samlet flest mulige oplysninger sammen, for eksempel:
- Modpartens navn
- Modpartens kontaktoplysninger
- Modpartens forsikringsselskab
- Bilens mærke
- Bilens registreringsnummer
- Kontaktoplysninger på eventuelle vidner
Hvis du i fællesskab med modparten kan blive enig om, hvad der skete, er det desuden en god idé at få det skrevet ned med det samme og få modparten til at skrive under på det.
Hvis du bliver behandlet i udlandet, bør du få lægejournalen med hjem. Den vil være til stor hjælp i en eventuel erstatningssag. Efter hjemkomsten skal du desuden huske at anmelde skaden de rette steder.