Vinteren nærmer sig og selvom det endnu er mildt i vejret, er det en god idé at bestille tid til dækskifte, hvis du ikke selv kan finde ud af det. Når temperaturen for alvor dykker, plejer der nemlig at være rift om tiderne på værkstederne.
Derfor skal du køre med vinterdæk
I Danmark er det ikke lovpligtigt at køre med vinterdæk om vinteren, men ikke desto mindre er det en rigtig god idé.
Forskellen på vinterdæk og almindelige dæk består især i, at vinterdæk er fremstillet af blødere gummi og har et andet dækmønster end almindelige dæk. I vinterføre har vinterdækkene derfor et bedre vejgreb og bremser langt bedre end almindelige dæk. Faktisk vil bremselængden være 1-2 gange længere, hvis du kører med almindelige dæk i vinterføre sammenlignet med vinterdæk, og det kan være altafgørende, når det handler om at undgå alvorlige trafikulykker.
Husk også at loven foreskriver, at du skal skifte dæk, når dækmønsteret er slidt ned til under 1,6 mm. FDM anbefaler dog, at du skifter, når dækmønsteret er slidt ned til 3 mm for at opnå den bedste sikkerhed. Dine dæk skal dog også skriftes, hvis de viser tegn på ældning eller unormal slitage, er beskadigede eller punkterede.
Tre gode råd hvis uheldet er ude
Selvom du har gjort, hvad du kan for at undgå trafikulykker kan uheldet desværre være ude alligevel. Skulle det ske, har Erstatningsgruppen disse tre råd til dig, hvis du er kommet til skade;
- Tag til din egen læge eller på skadestuen, så skaden kan blive noteret i lægejournalen
- Få kontaktoplysninger på eventuelle vidner til ulykken
- Meld skaden til alle relevante forsikringsselskaber
Som en afsluttende bemærkning kan tilføjes, at ligeså vigtigt det er at køre med vinterdæk om vinteren, ligeså vigtigt er det at skifte over til almindelige dæk, når vinteren er overstået. Almindelige dæk har nemlig en kortere bremselængde end vinterdæk, når det gælder kørsel på tør eller våd vej.