Svært at få erstatning for piskesmæld

Er alle gener efter en ulykke ikke beskrevet i lægejournalen senest 72 timer efter ulykken er sket, er det stort set umuligt at få fuld erstatning for sin piskesmældsskade.

Indtil nu har Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen godtaget, at piskesmældssymptomer, der først viser sig ½ – 1 år efter ulykken, kan tilskrives ulykken. Det kan f.eks. dreje sig om symptomer som hukommelsestab, koncentrationsbesvær eller udstrålende armsmerter.

De to myndigheder har haft tradition for at afvise, at symptomer, der viser sig senere end ½ – 1 år efter ulykken, skyldes ulykkestilfældet, også selvom man har kunnet fremvise en speciallægeerklæring, der sagde det modsatte.

- Den nye tendens, vi oplever i øjeblikket, er, at Arbejdsskadestyrelsen har strammet væsentlig op på sine vurderinger. For at symptomerne kan blive godtaget som en del af en piskesmældsskade, skal det fremgå af skadestueanmeldelsen eller af journalen hos egen læge inden for 72 timer fra skadetidspunktet, fortæller ekspert i erstatningsret og advokat hos Erstatningsgruppen Berit Møller Lenschow.

Det er problematisk, hvis symptomer opdages senere end 72 timer efter ulykken.

- Hvis symptomerne bliver opdaget senere end 72 timer efter ulykken, viser den nye linje fra Arbejdsskadestyrelen, at styrelsen ikke godkender generne som del af den ulykke, der forårsagede piskesmældsskaden, supplerer Berit Møller Lenschow.

Beskrivelsen af generne i de første lægejournaler, der bliver skrevet, er problematisk, fordi mange personer, der er kommet til skade, i starten overser nogle symptomer, fordi der er andre symptomer, der i første omgang er langt mere dominerende og derfor også får størst opmærksomhed.

Det sker også ofte, at den tilskadekomne i begyndelsen tror, at generne vil forsvinde af sig selv efter et stykke tid, og når det så flere måneder efter går op for den tilskadekomne, at generne ikke forsvinder, så er løbet kørt i forhold til at kunne kræve erstatning.

Arbejdsskadestyrelsen vil dog efter en konkret vurdering forlænge fristen på 72 timer, hvis den tilskadekomne er kommet så alvorligt til skade, at nogle gener ikke opdages med det samme, fordi nogle mere akutte gener overskygger dem.

- Det er dog min erfaring, at Arbejdsskadestyrelsen kun ganske sjældent benytter denne udtagelse til fristen på 72 timer fra skadetidspunktet, oplyser advokat Berit Møller Lenschow.

Brug for hurtig hjælp

Domstolene og forsikringsselskaberne har hidtil fulgt vurderingerne fra Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen, og derfor kan det fremover blive meget vanskeligt og i nogle sager umuligt at få anerkendt symptomer selv forholdsvis kort tid efter, at ulykken er sket og dermed få fuld erstatning fra forsikringsselskabet.

- De lægejournaler, der bliver skrevet først, får altså en helt afgørende betydning i erstatningssagerne, og det er vigtigt, at man både som skadelidt patient og læge er ekstra opmærksom på at få samtlige symptomer beskrevet i journalen så hurtigt som muligt, siger advokat Berit Møller Lenschow.

Tvunget til at være på forkant med sin ulykke

- Man er næsten tvunget til at være på forkant med sin ulykke! Mit råd er at blive undersøgt hos egen læge eller skadestue med det samme og hurtigt tage kontakt til en advokat, der kan hjælpe med at pege på, hvad der er vigtigt at få på plads. Hvis det viser sig efter kort tid, at man ud over hoved- og nakkesmerter også har udstrålende armsmerter og kognitive problemer f.eks. i form af hukommelsestab og koncentrationsbesvær, stiger méngraden, og det er dermed muligt at få en højere erstatning, men som påpeget kun hvis symptomerne bliver bekrevet i lægejournalen inden for 72 timer, lyder opfordringen fra advokat Berit Møller Lenschow.