Speciallægeerklæringen: Derfor bør du rådføre dig med en advokat

I går aftes satte DR’s program ”Kontant” fokus på, at tusindvis af danskere hvert år kommer ud for en ulykke, og efterfølgende må kæmpe en lang og sej kamp med forsikringsselskabet om erstatning.

I programmet følger vi bl.a. buschaufføren Linette, som faldt ned af en trappe for 3 år siden, hvor hun bl.a. slog sit hoved slemt.

Hun er blevet undersøgt af flere læger samt en neuropsykolog, som konstaterer, at Linettes hjerne har taget skade efter faldet på trappen, og at hun får svært ved at vende tilbage til et normalt arbejde.

Kommunen tildeler på den baggrund Linette førtidspension.

Ulykken betyder, at der også er en erstatningssag ved forsikringsselskabet. Linette får i den forbindelse lavet en speciallægeerklæring ved en neurokirurg. Speciallægen konkluderer, at Linette har fået hjernerystelse, men speciallægen synes, at hun ser mindre smertepåvirket ud, end hun angiver, og mener, at Linettes gener skyldes, at hun er psykisk skrøbelig.

Speciallægen konkluderer bl.a. i erklæringen, at Linette bør starte i et psykologforløb, og at Linettes gener derefter bør gå over igen. Linette føler, at speciallægeerklæringen fra lægen er helt fejlfortolket.

Forsikringsselskabet vurderer på baggrund af speciallægeerklæringen méngraden til 20 %.

I programmet medvirker også Svend Erik Børgesen, som er neurokirurg med stor erfaring i at lave speciallægeerklæringer og med stor erfaring i at vurdere hovedskader. Han siger til DR, at når der skal udarbejdes en speciallægeerklæring, er det vigtigt, at speciallægen er grundig i sin indsamling af data; Hvad har der været forinden?, hvad skete der?, hvordan er behandlingsforløbet gået?, hvad skete der bagefter? og hvordan er tilstanden nu? Han advarer speciallæger om at konkludere alt for meget på dataen og understreger, at det er fakta, der skal beskrives.

Som neurokirurg skal man således ikke skrive om psykiske sammenhænge, depressioner osv., men derimod holde sig til fakta, for eksempel at der har været behandling for depression. Det er forsikringsselskabets opgave at vurdere/konkludere, om det har betydning for sagen eller ej.

Speciallægeerklæringen er afgørende for din sags udfald

Hvis du er kommet til skade, er der en række forhold, du skal være opmærksom på, når forsikringsselskabet skal vurdere din sag.

Når forsikringsselskabet skal vurdere din méngrad, bruger de Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledende méntabel for at finde ud af, hvor meget din skade kan give i méngrad. Til brug for den vurdering indkalder forsikringsselskabet dig til en speciallægeundersøgelse, og den er meget afgørende for, om der vurderes at være årsagssammenhæng mellem skaden og ulykken, samt hvad din méngrad skal fastsættes til.

Det er typisk forsikringsselskabet, der foreslår nogle speciallæger, og i den forbindelse er det vigtigt, at du er opmærksom på, at speciallægeerklæringen kan have meget stor betydning for udfaldet af din sag. Du behøver ikke vælge en af de speciallæger, forsikringsselskabet foreslår, for reglerne er sådan, at parterne skal være enige om valget af speciallæge. Du har således mulighed for selv at foreslå en anden/andre speciallæger.

I Erstatningsgruppen er vi specialiserede i erstatningssager og vi har en stor erfaring inden for disse. Når vi rådgiver vores klienter om valg af speciallæge, trækker vi på den erfaring, vi har opnået ved at beskæftige os med området gennem en årrække.

Kontakt os derfor hvis du har brug for rådgivning i din sag, herunder valg af speciallæge. I nogle tilfælde kan det være svært at blive enig med forsikringsselskabet om, hvilken speciallæge der skal forestå undersøgelsen, og det kan være en stor fordel at have en advokat på din side.

Hvis du allerede har accepteret valg af speciallæge, kan du nå at ændre det, hvis du hurtigt melder tilbage til forsikringsselskabet, at du ønsker en anden speciallæge, eller at du ønsker at rådføre dig med en advokat.

Hos Erstatningsgruppen tilbyder vi altid en gratis vurdering af din sag, herunder muligheden for at opnå erstatning. Klik her hvis du ønsker at bestille en gratis vurdering af din sag.